Fontos! Ezek az új szabályok érintik a termelést 2022-ben

Kedves Gazdálkodó!

2022 sok változást hozott a jogszabályi környezetben is, amiről fontos tudniuk. Ebben a levélben ezeket foglalom össze, hogy ne maradjanak le semmiről.

  • Először is a zöldkönyvvel rendelkezők ne felejtsék el leellenőrizni az engedélyük érvényességét (5 évente kell alapesetben hosszabbítani). Ha a veszélyhelyzet alatt járt le, akkor az június 30-ig érvényes, addig muszáj részt vennie egy továbbképzésen, hogy meghosszabbítható legyen. Továbbképzések után a helyi növényorvosi kamaránál érdemes érdeklődni.
  • Szintén növényvédelmi tevékenységgel összefüggő friss szabály, hogy július 1-től a NÉBIH elektronikus felületén a növényvédőszeres kezeléseket a munkavégzést megelőzően vagy azzal egyidejűleg jelenteni kell
  • 2022. január 1-től csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkát végezni. A NÉBIH 2019-2021. években még nem kezdeményezett hatósági eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki igazolni tudta, hogy jelentkezett már a felülvizsgálatra. Idén azonban vége a kedvezményes időszaknak! Év elejétől már csak a „MEGFELELT” vizsgaeredménnyel rendelkező növényvédelmi gépek használhatók munkavégzésre!A 2022. évi ellenőrzések során az ellenőrzést végző hatóság – az eljárás megindítása mellett – le fogja állítani ezen növényvédelmi gépek munkavégzését. Nem csak helyszíni ellenőrzéssel derülhet ki a hiányosság, ugyanis a Kölcsönös Megfeleltetés (KM) ellenőrzések folyamán most már kötelező ellenőrizni a permetezőgépeket is.Amennyiben a fent írtak szerint – 2021. december 31-ig – nem történt meg az érintett permetezőgépek műszaki felülvizsgálata, a KM ellenőrzések eredményeként az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia a mulasztó gazdának. 
  • Nem elfelejtendő határidő: a március vége. Eddig kell a nitrát adatszolgáltatásokat beküldeni az érintetteknek. De ki az érintett? Mindent leírtam erről itt: https://gazdahely.hu/ne-felejtse-el-a-nitrat-jelentest/
  • Tápanyag-gazdálkodási tervet kell idén már a biomassza-termelőknek is készíteniük! 2022. január 1-től az erdőtől eltérő, mezőgazdasági területekről származó hulladékból és maradványanyagokból előállított bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók és biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagául szolgáló mezőgazdasági biomassza nyersanyagának termesztése kizárólag olyan földterületen történhet, amelyre adtak be egységes területalapú támogatásra vonatkozó kérelmet és a biomassza-termelő évente egyszer tápanyag-gazdálkodási tervet készít/készíttet öt évnél nem régebbi talajvizsgálati eredményre alapozottan. A biomassza-termelőnek a tápanyag-gazdálkodási tervben foglalt előírásokat gazdálkodása során kötelező be kell tartania. A tervet minden évben szeptember 30-ig – ha az adott növénykultúra betakarítására ezen időpontot követően kerül sor, úgy a betakarítást követően 30 napon belül – elektronikus úton kell benyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz.
  • Változtak a földforgalmi ügyek is! 2022. január 1. napjától a korábbi gyakorlattól eltérően az adásvételi, vagy haszonbérleti szerződést első körben nem a föld fekvése szerinti települési önkormányzat jegyzőjének kell megküldeni, hanem a szerződés előzetes megvizsgálása céljából a mezőgazdasági igazgatási szervnek. A Földhivatal a szerződést annak tartalmi és alaki kellékei alapján vizsgálja meg (pl. semmisnek minősül-e a szerződés, tartalmazza-e a szerződés az előírt nyilatkozatokat stb.), és 15 napon belül dönt a szerződés jóváhagyásának megtagadásáról, vagy annak közzétételéről.
  • Január 1-től a vízügyi és vízvédelmi hatósági és szakhatósági eljárásokon túlmenően elektronikussá vált valamennyi hatósági eljárás a hivatásos katasztrófavédelmi szervnél – meghagyva a papíralapú eljárás választásának lehetőségét a természetes személyek számára. A hatósági ügyek az Integrált Hatósági Ügyviteli rendszerben kezelhetőek.

Amennyiben fenti hírek után úgy dönt, hogy szaktanácsadóra bízna minden adminisztrációs teendőt, keressen minket, segítünk!

Növénydoktor Kft. NAK-SZ-1096 számon regisztált NAK névjegyzéki szaktanácsadó szervezet!

https://gazdahely.hu

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .