Fiatal gazdák vásároltak a Földet a gazdáknak programban

Az értékesített termőföldek harmadát, több mint 74 ezer hektárt fiatal gazdák vásároltak meg a nyáron lezárult Földet a gazdáknak földértékesítési programban – mondta Bitay Márton Örs, az Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkár kedden budapesti sajtótájékoztatóján.
A program a gazdák folyamatos támogatása mellett zajlott, az értékesítésre felkínált mintegy 250 ezer hektár 70 százalékát vásárolta meg 30 ezer földműves, a jogosultak harmada.  Az értékesített földek 99 százaléka 150 hektár alatti, egy átlagos vásárló két, 30-40 hektár közötti ingatlant vásárolt.  
Az államtitkár közölte, a kormány hisz abban, hogy az agrárközéposztályt, a családi gazdaságokat meg lehet erősíteni a termőföldek tulajdonjogának árveréses értékesítésével.
Bitay Márton Örs szerint az árveréseken kialakult vételár bőven meghaladta mind a Központi Statisztikai Hivatal átlagárait, mind a banki értékbecslők által meghatározott árakat.
Az államtitkár elmondta, kedden döntött az Országgyűlés arról, hogy az árverésekből befolyt mintegy 270 milliárd forintot az államadósság csökkentésére fordítják.
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .