F-AirGo-val a tavaszi fagyok ellen

Akár pályázatból is!

Mit is jelent a fagykár a termelőknek?

“30 éve járok együtt a fagykárral. Ha árbevételben fejeznénk ki kettőnk meccsét, akkor a fagy nyert:           több tízmillióval. A revans fűt.”- Faragó Endre (Farago-Precision.com)

 1. A biológiában vannak állatok, akik győztesen veszik fel a versenyt a faggyal. Ezek a vadkacsák-vadlibák, akik egész éjjel mozgatják a saját vízterületüket -még a Balaton szélén is- és nem hagyják befagyni azt. Nem a hártyás jeget rugdossák vissza a víz alá felolvadni, hanem a vizet mélyebb rétegeivel együtt mozgatják és bár e nagyobb tömeg hűl: a felszín nem fagy be. A vadászoknak saját szavuk van erre.
 2. Minden tavaszi fagykárnak : „ 2 méter felett maradt egy 30%”, vagy „fél-termésünk lett, de az alsó 1,5 m-en szinte semmi”  : végül is ezek lesznek a szezon-vég mondatai, ismerősek?
 3. 3,3 hektár terület 3 méter magasságban 100.000 m3 levegőt tartalmaz. Ekkora térben helyezkedik el a termésünk döntő hányada. Ha ez a légtömeg -7 °C-fokosra lehűl, akkor ez virágzásban totális fagykárt okoz. Tudják mennyi energia hiányzik ekkor e 100.000 m3 levegőből? : 17 liter benzin. 17 liter benzin égéshőjével 0 fokosra lehetne melegíteni 3,3 hektárnyi ültetvény-légtérfogatot. Hihetetlen? Azért Magyarországon 3milliószor ennyi felület van és ezt beszorozva elég nagy szám jön ki csak azért, mert előző este lement a nap.
 4. Inverzió: képzeljünk el egy tavaszi napot, amikor a talaj 25 °C-fokos a levegő meg 14-15. A talaj a közvetlen felette levő néhány cm-es légréteget átmelegíti, ami felszáll, mert melegebb és könnyebb. Ez a felszállt légtömeg egész nap hízik és 10-30 méter magasban melegebb, mint a felszín alsó 0-10 méterén. Este lecsúszik a nap és a talaj egyedül marad, besugárzás nélkül. Nagyon gyorsan veszíti el a nappali hőt, este 21.30-ra felszíne már -9 °C-fokos lehet. Folyamatosan hűti a közvetlen felette lévő 0-5m-es légmezőt, de a levegő jó hőszigetelő képessége miatt lassan halad fel a kár. A talaj által nappal melegített felszálló levegő immár alulról hűtést kap: csapdába esett. Energiatöbblete abból a napból származott, ami felmelegítette a talajt, de most éjjel ez cserben hagyva hűteni kezdi. Ez a csapdába esett réteg az INVERZIÓ. Tavasszal 4-30m-es magasságban fedezhető fel. Átlagos hőtöbblete 3-5 °C-fok.
 5. Képzeljünk el egy fenyő-erdőt, melynek a tűlevelei végén a kifagyási-kifehéredési pontokon megannyi -5 °C-fokos energiaállapot keletkezik. Ez a növényi víztartalom miatt befelé halad az ágak felé. Ilyen fagyáspont a fűszálak hegye, a tüskésdrót vége, de a rügy, a sziromlevelek, a porzó és a bibe is. Ha semmi mást nem csinálnánk, csak elfújnánk ezeket a fagyási pontokat a helyükről, már nagyot tehetnénk a termés érdekében. Erre mondja a népi bölcsesség: „..csak a szél meg ne álljon!” Ez a műszél nem okoz mérhető hőfok-növekedést, de szüretelhető termést: IGEN. Látens-, vagy mérhetetlen hőként hívja ezt a szakirodalom. A fagyvédelmet °C-fokokkal bizonyítgatjuk, pedig a termés a produktum. A Juventus edzője mondta: a Barcelona ellen nem labdatartást akarunk nyerni, hanem meccset.
 6. Bizonyára nyomtak már le ping-pong labdát a víz alá. Pont így száll fel a meleg levegő, ha hideg közegbe jut. Sajnos ez kis hőkülönbségnél is így van, pl.: kifújt cigifüst a szobában.
 7. A tavaszi fagy utáni megmenekült termésekből következtethetünk arra, hogy a még több terméshozáshoz nem sok hiányzott. A fajták, a talajfoltok, a szélső sor, a vizes árok stb. máshogy viselkednek. Utólag leszögezhetjük : néhány tized fok is nagyot segített volna.
 8. Összegzem: a tavaszi fagyok nem következnek be drasztikus gyorsasággal, van idő védekezni.

A bolygatott-felmelegített ültetvény a F-AirGo V2021 leállítása után 24 perc alatt veszítette el energiatöbbletét. Max. 15 perc alatt vissza kell érni ugyanarra a helyre.

A védekezés hatékonysága a sokszori kisléptékű energiaközlésen alapulhat. Jelentős előny a légáram képzése. Álló-, és vontatott üzemeltetésű szélgépekben, az inverzióban meglévő hőenergiában, ill. az inverzió légrétegébe feláramoltató rendszerek hőenergiáját vonhatjuk be a védekezésbe: (traktor kipufogógáza, fűrészporos kályha, fagyvédő-gyertya, koksz vödör, Köd-Sárkány, Frostbuster stb.)  Az öntözött terület, a rövidre nyírt talajtakaró növényzet, a lombtrágyák mind-mind együttes technológiai elemként tesznek hozzá a termésvédéshez.

Kérem ismerkedjen meg a világ első, 100%-ban magyar innovációként kifejlesztett vontatott , TLT-hajtású légleszívó gépével a: F-AirGo V2021-el!

Működése: Az inverzió rétegének magasabb hőmérsékletű levegőjéből (4-30 m magasság) egy axiál-ventilátor meghajtásával 90.000-110.000 m3/h légmennyiséget leszívunk, majd ezt a lombkorona alatt (20-24 m-es sugárral) elterítjük. Ez a meleg levegő ekkor a hidegebbel elkeveredve nem tud felemelkedni. Nem tud felemelkedni, mert immár felette melegebb réteg van. Az elterített levegőt innen: a melegebb állapotában szívtuk le és másodpercek múlva elröpítve és elkeverve a lombkorona alatti réteggel csak hűteni tudtuk. Így nehezebb lett. És mert nehezebbé vált, fizikailag nem tud felemelkedni. Nem tud felemelkedni, nem tud felemelkedni….- hőtöbbletével meglehelgeti a termőzónát.

Az így szétterített, a virágzat melegítésére szánt levegő is hűlni kezd, de 15 perc múlva újból elhalad a F-AirGo V2021, és újból melegebb levegőt küld segítségül. A szórási átfedések miatt 6-7 percenként találkozik egy fa e melegebb levegővel. A levegő kilépősebessége 90-110km/h. 1m3 levegő=1kg.  Óránként 90-110 tonna tömeget állíthatunk a védekezés oldalára. A mozgó légréteg önmagában is jelentősen csökkenti a fagykárt, a fentről áthelyezett hőenergia döntően tovább javítja a hatékonyságot.

S mi a legjobb az egészben?

Hogy a Kertészeti pályázat támogatja a F-AirGo beszerzését!

  Írjon nekünk itt:

  Ha szeretne feliratkozni a Gazdahely hírlevélre, ezt pipálja ki!

  Ossza meg Gazdatársaival is!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .