Elindult a Web-GN és a Nitrát adatszolgáltatás időszaka

Web-GN:

Kikre vonatkozik?

A 2021. naptári évre vonatkozóan az alábbi támogatásokban résztvevőknek kell gazdálkodási naplót elektronikusan benyújtani:

  • agrár-környezetgazdálkodási kifizetés
  • ökológiai gazdálkodástámogatás
  • NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések
  • kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken
  • élőhelyfejlesztési célú, nem termelő beruházások
  • vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése

AKG és ÖKO esetében természetesen a kötelezettség vállalásukat idén kezdőkre nem vonatkozik még az adatszolgáltatási előírás, csak a ’15, ’16-os indulókra.

Mit kell beleírni a web-GN-be?

Az egyes támogatási konstrukciók esetében beküldendő kötelező adat tartalmat a pályázati felhívások tartalmazzák, érdemes ilyenkor újra átnézni azokat.
Az adminisztrációs teher csökkentése érdekében az összes érintett támogatási konstrukcióra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettséget egyetlen gazdálkodási napló „web-GN” beküldésével teljesíteni lehet, tehát, ha valamelyik termelő több előírásban is érintett, akkor is egy webGN-t kell beküldenie. A nyomtatvány kitöltése során meg kell adni, hogy mely támogatási konstrukcióban vesz részt, és a nyomtatványban ennek megfelelően lesznek elérhetőek a beküldendő adatok.

Mi a határideje és módja a beküldésnek?

2022. január 31. a beküldés végső jogvesztő határideje. A naplót a Nébih felé kell beküldeni ÁNYK programból.

Nitrátjelentés:

Kikre vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség?

Azokra a termelőkre vonatkozik, akik nitrátérzékeny területen gazdálkodnak és/vagy magánszemélyek háztartási igényét meghaladó mértékben állattartást végeznek.

Mit kell beleírni a nitrátjelentésbe?

Ha állattartó teleppel rendelkezik, akkor annak az adatait. Benne az állatok éves átlagos létszámával és a keletkezett trágyára vonatkozó adatokkal. Ezután kell nyilatkozni a keletkezett trágya feldolgozásáról. Ha van trágyatároló, akkor arról a következő lapokon külön a hígtrágya és külön az istállótrágya vonatkozásában. Majd a legeltetéssel hasznosított területekről kell adatokat megadni.

Ezen kívül, ha nincs állattartás, a növénytermesztő gazdáknak az utolsó két lapon kell lejelentenie a trágyakijuttatás adatait, szervestrágya és MŰTRÁGYA esetén is nitrogén hatóanyagra számítva. Ha nem történt trágya, műtrágya kijuttatás akkor is kell jelentést leadni, csak nullát kell értelemszerűen írni a mennyiséghez. 

ÚJDONSÁG!

Figyelem, idén új adatsora is van a jelentésnek! Az adatlap 3.2-Trágyakijuttatás adatai tárgyévben- betétlapja az alábbi mezővel egészült ki:
„Pentozán hatás miatt kijuttatott N hatóanyag (kg/ha)”.

Mi a határideje és módja a beküldésnek?

A nitrátjelentést szintén elektronikus úton kötelesek teljesíteni az érintett termelők. A Nitrát adatszolgáltatást 2022. január 1-től 2022. március 31-ig kell teljesíteni. A nitrát adatlap esetében amennyiben az ügyfél felszólítást kap a hatóságtól, hogy nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben, akkor lehetőség lesz a határidő letelte után is elektronikusan eleget tenni ezen kötelezettségének.

Web-GN, Nitrát-adatszolgáltatás elkészítését bízza ránk!

novenydoktorkft@gmail.com

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .