Éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatása (VP3-5.1.1.1-16)

A pályázat célja a valószínűsíthető természeti katasztrófák, kedvezőtlen éghajlati események és katasztrófaesemények következményeinek mérséklése.  A felhívás a klímaváltozás hatásaként, illetve a klímaváltozás eredményeként bekövetkezett katasztrófaesemények és kedvezőtlen éghajlati jelenségek kártételeinek megelőzésére irányul.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 4,72 milliárd Ft. A támogatott projektek várható száma: 210 db.

Önállóan támogatható tevékenységek:

  1.  A jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása. Ezen célterület keretén belül többek között az alábbi beruházásokra lehet támogatást igénybe venni: jégesőkár megelőzését szolgáló eszköz, berendezés, technológia beszerzése és telepítése (különösen az adott technológiához szükséges támrendszer kialakítása, jégháló beszerzése, telepítése).
  2.  Mezőgazdasági esőkár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása: Ezen célterület keretén belül többek között az alábbi beruházásokra lehet támogatást igénybe venni: esőkár megelőzését szolgáló technológia beszerzése és telepítése (különösen az adott technológiához szükséges támrendszer kialakítása, fólia beszerzése, telepítése).
  3. Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása: Ezen célterület keretén belül többek között az alábbi beruházásokra lehet támogatást igénybe venni: tavaszi fagykár megelőzését szolgáló eszköz, berendezés, technológia beszerzése és telepítése (különösen füstölő, ködképző berendezés-, légkeverő, valamint fagyvédelmi gépek beszerzése, telepítése).

 Önállóan nem támogatható tevékenységek:

A felhívás keretében az alábbi tevékenységek önállóan nem, csak valamely önállóan támogatható tevékenységgel együttesen támogathatóak: Vagyonvédelem gépeinek, eszközeinek beszerzése (kerítés, kamerarendszer, tároló konténer), kockázatmegelőző beruházásokhoz szükséges épület, építmény építése.

Nem támogatható tevékenységek :

  1. A művelet keretében nem támogatható az aszály kárnemhez kapcsolódó beruházás, valamint egyéb kárnemek hatásainak csökkentésére szolgáló öntözési infrastruktúrát igénylő beruházás,
  2.  fagyvédelmi gyertya beszerzése,
  3.  jégeső-elhárító – például rakétalapú vagy talajgenerátoros – rendszer, illetve a VP3-5.1.1.2-16 kódszámú felhívás keretei között támogatott rendszer kialakítása, fejlesztése.

Támogatást igénylők köre:

A jelen felhívás keretében az alábbiak jogosultak támogatási kérelmet benyújtására:

Mezőgazdasági termelő, amennyiben: a.) igazolja, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkezik adatokkal, az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben mezőgazdasági tevékenységből származó legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel rendelkezik. b.) igazolja, hogy: A támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkezik adatokkal, az ezt megelőző teljes lezárt üzleti évben árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági termelésből származott.

Jelen felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására kollektív beruházás keretében és konzorciumi formában is van lehetőség.

A támogatási kérelmek benyújtására a 2016. december 19. napjától 2018. december 18. napjáig van lehetőség.

A támogatás mértéke, összege:

  1. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni projekt esetén maximum 20 millió forint, kollektív projekt esetén maximum 100 millió forint.
  2. A támogatás maximális mértéke egyéni projekt esetén az összes elszámolható költség 60%-a kollektív módon végrehajtott projekt esetén az összes elszámolható költség 80 %-a.
A pályázati felhívás teljes tartalma elérhető a Széchenyi 2020 weboldalon.

Ha nem szeretne lemaradni a többi VP pályázati kiírásról sem, iratkozzon fel hírlevelünkre ide kattintva és kövesse a Gazdahelyet facebookon!

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .