Csupaszcsigák okozhatnak új növényvédelmi kihívást a szántóföldeken

A klimatikus és agrotechnikai tényezők fokozatos és intenzív változása folyamatosan új növényvédelmi kihívások elé állítják a szakembereket. Ilyen új megoldandó problémát jelent a csupaszcsigák szántóföldi termesztett növénykultúrákban történő térnyerése és károsítása.

A csupaszcsigák kártétele eddig főként a szabadföldi dísz- és zöldségnövény termesztésben okozott jelentősebb problémát. A szántóföldi növénytermesztésre is veszélyforrást jelentő fajokra több tudományos cikkben felhívták már a figyelmet, amelyekben első sorban az őszi káposztarepcében jelezték a kártevő jelentős gazdasági kárt okozó megjelenését. A csupasz csigák szántóföldön történő erőteljesebb megjelenése egyértelműen összefüggésbe hozható az utóbbi időkben tapasztalt klimatikus és agrotechnikai tényezők megváltozásával. A téli időszakok enyhe periódusai teret és lehetőséget biztosítanak minél nagyobb egyedszámú áttelelésre. Annak ellenére, hogy tudjuk, hogy a csupaszcsigák polifág kártevők, a napraforgóban okozott gazdasági mértékű kártételéről eddig nem rendelkeztünk érdemi információval. Varga Zsolt (Cheminova) és Farkas István (Vas Megyei KH) megfigyelései alapján azonban 2016-ban Nyugat-Magyarországon (Vas megye) volt olyan tábla, ahol a kártétel megközelítette a 80-90 %-ot.

A csupaszcsigák jellemzően a kelő napraforgó sziknövényt, szikleveleket, szik alatti szárrészt károsították (lásd a fenti fotókon), így az ilyen csíranövények ki sem keltek. Ez azt eredményezte, hogy a napraforgó táblákat kukoricával volt szükséges újravetni. A csírázásnak induló kukoricaszemek mellett szintén tapasztalták a csupaszcsigák jelenlétét.

A csupaszcsiga a nedves, nyirkos helyet kedveli, így nagyobb mennyiségű csapadék után számíthatunk a tömeges megjelenésre. Szárazabb periódusban a talaj felső rétegéből mélyebbre húzódnak, de számítanunk kell arra, hogy a számukra kedvező területeken tömegesen elszaporodhatnak és az általuk okozott kártétel növénykultúrától függetlenül a 100 %-ot is elérheti. Ezt a tényt súlyosbítja, hogy a védekezés szántóföldi körülmények között rendkívül nehéz.

A vegyszeres védekezés lehetősége rendkívül szűkre szabott, mivel jelenleg csupán a metaldehid tartalmú készítmények állnak rendelkezésre. Ezek megfelelő hatékonysággal alkalmazhatók aktuális fertőzések esetén, de a kijuttatás kivitelezése, a pontos bemérések időigényessége némiképp gátolja ezen készítmények szántóföldi kultúrákban történő szélesebb körű elterjedését. Adott terület fertőzésekor a csupaszcsigák tábla belsejébe történő behúzódását táblaszegély metaldehides kezelésével is gátolhatjuk, de mindenekelőtt a megelőzésben nagyon fontos a területek megfelelő ’higiénikus’ agrotechnikai művelése.

Jelenlegi kilátásaink szerint az ismertetett csupaszcsiga – mint növényvédelmi probléma -, a szántóföldi növénytermesztés közeljövőjében komoly szakmai kihívást jelenthet, ezért fontos lenne további hatékony védekezési módszerek kidolgozása és az integrált termesztésben történő gyakorlati tesztelése.

-SHM-

A cikk forrása: Varga Zsolt és Farkas István CSUPASZCSIGA (ARION SP.) SZÁNTÓFÖLDI TÉRHÓDÍTÁSA NYUGAT-MAGYARORSZÁGON című cikke (http://www.magyarnovenyvedelmitarsasag.hu/Integralt/XXXIII_Integralt_forum.pdf)


A Gazdahelyen fontosnak tartjuk az új tudományos eredmények közérthető megismertetését a gazdálkodókkal. Ha a többi cikkünk is érdekli, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le egyikről sem!

Itt iratkozhat fel hírlevelünkre!
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .