Cseresznye- és diólégy elleni védekezés lehetőségei

A cseresznyelégy és a dióburokfúró légy rokon fajok, ezért a biológiájuk, védekezési sablon ellenük hasonló.

A cseresznyelégy a cseresznyét és a meggyet károsítja. Egészen pontosan kettő faj okozhat hasonló kárképet, az európai cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi), illetve az amerikai keleti cseresznyelégy (Rhagoletis cingulata).  Lárvája (nyűve) a gyümölcsben fejlődik, táplálkozása következtében a mag körüli részek elpépesednek és elbarnulnak, a gyümölcs puha tapintásúvá válik.

A talaj felső 5-15 cm-es rétegében telel át, báb alakban. Melegkedvelő rovar. A rajzás április közepétől kezdődik és nyár végéig is eltarthat, különösen a száraz, meleg időben. A legyek petéiket a sárguló, színesedő gyümölcsök héja alá rakják.

A legyek vonzódnak a sárga színhez, ezért sárga ragacsos csapdákkal is megfigyelhetjük a rajzás intenzitását és a rajzáscsúcs után az alábbi hatóanyagokkal védekezhetünk, természetesen betartva az élelmezés-egészségügyi várakozási időpontokat:

Deltametrin, (Decis, é.v.i. 7 nap), lambda-cihalotrin, (Karate Zeon 5 CS, é.v.i. 3 nap.), acetamiprid (Mospilan 20 SG, é.v.i. 14 nap).

Kiskertekben nem kell rögtön a növényvédő szerekhez nyúlni! Ha egy-két fáról van szó, akkor a faj feromonját tartalmazó csapdákat a lombkorona külső részére körbepakolva, gyakorlatilag mechanikai úton megfoghatjuk a kártevőket. Sokat segít a gyérítésben, ha tavasszal, amikor a talaj felmelegszik, illetve ősszel, amikor a legyek elvonulnak bábozódni felássuk a fáink alját. Ezzel ellehetetlenítjük a bábok életfeltételeit.

A Rhagoletis completa (Dió buroklégy) ugyanezen az elven működik, csak később jelenik meg.

A lárva tápnövénye: a közönséges dió és nálunk ritkább, rokon fajai, mint például a fekete dió, a kaliforniai dió és az észak-kaliforniai fekete dió. Egyes szerzők szerint barackon is károsíthat.
Kárképe: a dió lárvák által károsított burka elfeketedik, pépessé válik, amiben a nyüvek megtalálhatóak. A Rhagoletis fajokat fogó feromon csapdát a korona felső részébe, a termések magasságába akasszuk, úgy, hogy minél hosszabb ideig érje napsütés! A csapdázás megkezdésének szokásos időpontja július közepe, de a dió buroklégy elhúzódó rajzása miatt a megfigyelést egészen október közepéig ajánlatos folytatni.

A feromon csapdák – mivel a nőstények illatanyagát bocsátják ki – a hímek rajzását jelzik a fogás alapján. A csapdát megközelítő hímek a ragacslapba tapadnak, így lehetőségünk nyílik az egyedek rendszeres megszámlálásával következtetést levonni a kártevő rajzásmegindulására vagy a tömeges rajzáskezdetre vonatkozóan. Fontos, hogy a feromoncsapdák alapvetően nem egy kártevő faj összes egyedének begyűjtésére készülnek, így használatuk önmagában nem jelenti azt, hogy szükségtelenné válna a növényvédelmi kezelés. A csapda mindössze „mintát vesz” az adott faj tömegéből, amely nagyjából arányos a jelen lévő populáció nagyságával, de nem gyűjti be az összes egyedet! A csapda által fogott faj egyedszámának növekedéséből vagy csökkenéséből lehet következtetni arra, hogy a kártevő rajzása éppen indul-e, vagy most csendesedik el, így ehhez lehet igazítani a kémiai védekezést. Tehát az integrált szemléletet messzemenően követve, csak és kizárólag akkor permetezünk, amikor az szükségessé válik.

Kiskertben a több csapda felhasználásával kisebb területen (akár egy fán belül is) jelentős gyérítő hatása miatt, akár a vegyszeres védekezés is elhagyható!

Feromon csapdáink (melyeket nem csak az AKG előírások teljesítésére ajánlunk), ezen a linken rendelhetőek meg:

https://forms.gle/cqnWhHCoKyjWZDts5

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .