“Csak egy recept kell…” – Avagy szakirányítás CSAK szerződéssel!

!!! Figyelem !!!
A nyugalom megzavarására alkalmas téma következik!
————
Kérem ne olvasson tovább, ha Ön minden problémáját megoldja segítség nélkül, ha elítéli a diplomás szakembereket és egy fillért sem fog soha szaktanácsadónak, főleg nem növényorvosnak fizetni. Akkor se olvasson tovább, ha inkább beszerzi más úton-módon az I-es kategóriás szereket és használja is, még ha fogalma sincs róla, mi van ráírva a dobozra azokkal a furcsa nem magyar betűkkel!

————-
Szóval, kezdjük a jogszabályi hivatkozással, utána folytatom:

“Növényvédelmi szolgáltatás nyújtása szerződéskötés keretében történhet, és a szerződést a növényvédelmi szolgáltatónak a 9. mellékletben foglalt adattartalommal elektronikus úton be kell jelentenie a NÉBIH felé. A szerződés
megszűnését, és azon módosításait, amelyek a 9. melléklet szerinti adattartalmat érintik, ugyancsak jelenteni kell.” Bővebben: 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet a növényvédelmi tevékenységről
———–
Nap, mint nap keresnek meg azzal termelők, gazdálkodók, hogy “nekem csak egy recept kell”.
“Tudok én mindent, csinálom, de a szomszéd ajánlotta ezt a szert…”
———–
Több gondolat kering bennem ilyenkor, megpróbálom pontokba szedve, leríni a véleményemet, aztán kíváncsi vagyok az Önökére is:
1.) A fenti jogszabályi hivatkozásból is kitűnik, de akinek nem világos kifejtem bővebben: olyan nincs, hogy csak egy recept kell. Én, mint növényorvos nem állíthatok ki csak úgy egy vényt senkinek. Ha valakinek egy vényt állítok ki csak, akkor is kell, hogy szerződjek vele, hiszen a szerződésemet bármikor ellenőrizhetik és fel kell, hogy töltsem a NÉBIH-hez.
2.) Van még egy kulcs, amit sokan elfelejtenek: a legnagyobb felelősség a miénk! A jelenleg hatályos rendelet szerint ugyanis a zöld könyvvel rendelkezők jogosultak “szakirányító felügyelete és felelőssége mellett növényvédelmi munkavégzőként részt venni az I. forgalmi kategóriájú növényvédő szerrel folytatott bármely tevékenység végzésében”. Ismétlem: a szakirányító FELELŐSSÉGE (!!!) mellett. Ebből következik, hogy akinek “csak egy recept kell”, azért is én vagyok a felelős.
3.) Azt gondolom nem kell ecsetelnem, hogy a kivont, betiltott, stb. szerek külföldről, sufniból, így-úgy beszerzése sokszor több erőt, energiát, forrást vesz igénybe, mint utána járni és megkérdezni egy gyakorló növényorvost az új technológiákról, új növényvédő szerekről. Csak azért, mert valami éveken át bevált, még nem biztos, hogy nincs jobb megoldás.
4.) Nem, közel sem tudok mindent, sőt…. Viszont szakirányítóként mindent megteszek azért, hogy az ügyfeleimnek a lehető legjobbat, igényeiknek leginkább megfelelőt keressem meg, akár növényvédő szerről beszélünk, akár tápanyag-utánpótlásról; vagy esetleg megoldást keres egy problémára. Sokszor ez több órás telefonálásokba (többi szaktanácsadó, területi képviselők, promóterek, gyártó, forgalmazó cégek hívásával kikérdezem a tapasztalataikat, javaslataikat, amit aztán az adott helyzetre átültethetek, formálhatok), vagy kisebb kísérletekbe kerül: próbáljuk ki!
5.) Azonnali megoldást ne várjunk egy növényorvostól sem. Főleg ne egy odavetett mondat (írjál valamit liszteskére!), egy átküldött fotó (amin egy sárga folt látszik, ami akármi lehet), vagy egy hivatkozás (csak mert a szomszéd is ezt fújta) után.
+ 1.) Ellenben szerződés kötéskor mindenkivel le lehet tisztázni, mik az igényei, mennyire termel önállóan és tényleg csak probléma esetén hív, vagy mennyire kell a nyakára járni és jelen lenni napi szinten, hogy segítsem a fontos (sokszor súlyos pénzeket hozó vagy vivő) döntések meghozatalában. 
———–
Szóval: NINCS olyan, hogy CSAK EGY RECEPT kell!
Van viszont olyan, hogy beszéljük meg és segítek! ;

KAPCSOLAT

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .