Bemutatkozik a FIVÉM! -Interjú a Fiatalok a Vidéki Értékek Megőrzéséért Egyesület elnökével, Gégény Péterrel

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy rengeteg feltörekvő, a mezőgazdaságban jövőt látó fiatal követi oldalamat a facebookon. Itt gyakran osztok meg olyan tartalmakat, amelyek alatt aztán beszélgetés kezdődik…így indult az ismeretségem Gégény Péterrel, aki kiemelkedő társadalmi szerepvállalásba kezdett, hiszen létrehozta a FIVÉM-et, amivel bebizonyítja, hogy nem csak a szája nagy, hanem igenis tenni készülnek az egyesületükkel a jövő magyar vidékéért.

Egyik bemutatkozó posztjukban írta, hogy “Én a FIVÉM elnöke, harcba hívlak. Küzdjünk közösen azért, hogy újra népszerű legyen a vidéki életforma a fiatalok körében!”

Ezután kezdtem el kérdezgetni bővebben a céljaikról, terveikről. Íme a FIVÉM “ars poeticája”:

Mi a célja a FIVÉM-nek?

A FIVÉM egy olyan ernyőszervezet, amely a fiatalok és az idősebb mezőgazdasági szereplők között kíván hidat építeni. Ezt azáltal tesszük, hogy megszólítjuk és bevonjuk őket az agrárvilág mindennapjaiba, tevékenységeibe. Hiszünk abban, hogy az új generáció éppen úgy képes meglátni a vidéki élet szépséget, mint ahogyan azt az elődeink tették. A vonzó életpálya kialakítását a tudományos élettel szorosan együttműködve képzeljük el. Legfőbb célunk, hogy választ adjunk a XXI. századi mezőgazdaság kihívásaira, ezzel is elősegítve a generációváltást, elköteleződve a vidéki értékek mellett.

Honnan jött a szikra, hogy valamit tenni kell? Hogyan tudtok hitelesek lenni?

Évekig figyeltem és hallgattam, ahogy a gazdatársadalom szó szerint „üvölt”, egy hasonló szervezetért. Ahol a benne lévő tagok fiatalok, szakemberek és elhivatottak az ügyük iránt. Céltudatos, agilis fiatalokat gyűjtöttem magam köré, akik valóban ezt egy nemes életcélnak tekintik. Az indulás nem volt könnyű, többen is lemorzsolódtak az elején. A hitelességet fontos szempontnak tekintjük. A szervezet azáltal tud hiteles lenni, hogy a vezetőség a magánéletben is fontosnak tartja az egyesület alapelveit, célkitűzéseit. Hagyományokat őrzünk, óvjuk a környezetünket, védjük az állatokat. Mindenki gazdálkodó családban nevelkedett, többen közölünk ezen a pályán folytatták felsőoktatási tanulmányaikat. Szinte mindenki, foglalkozik a gazdálkodás valamilyen formájával a főállása mellett.

Gégény Péter, a FIVÉM- Fiatalok a Vidéki Értékek Megőrzéséért egyesület alapító elnöke

Mi a legfőbb belső motivációd Neked, személy szerint az egészben?

Szeretnénk értéket teremteni és megmutatni, hogy egységben, közösen el lehet érni pozitív eredményeket a generációváltásban és újra vonzó életpálya lehet a fiatalok számára a mezőgazdaság. Számomra ez életcél, egy küldetés. Látni akarom, hogy a gyerekeim is részesei lehetnek majd annak a csodának, amit a természet és az állatok közelsége tud hozzá adni egy gyermeki lélek fejlődéséhez.

Meddig akartok eljutni, mint FIVÉM? Úgy értem milyen “hadszíntér” az, amit be akartok venni?

A mezőgazdaság összes területén szeretnénk tevékenykedni. Főleg azokon a frontokon, ahol most jelen pillanatban lemaradás tapasztalható. Ami pedig a közeljövőt illeti… Nekem személy szerint nagy céljaim vannak. A FIVÉM-ben komoly erőt és lehetőséget látunk!

Mit üzensz a mai mezőgazdaságból élő fiataloknak? És mit üzensz a még fiatalabb korosztálynak? Hogyan beszélnéd rá őket, hogy ezt az életformát válasszák?

Gratulálok nekik, mert Ők már előre gondolkodtak! Alázattal és kitartással vigyék tovább az elképzeléseiket, mutassanak ezzel is követendő példát a saját korosztályuknak. Jelenleg Magyarországon a gazdák átlagéletkora 65 év, örülök, hogy Ők ezzel javítják a statisztikát. Mi egy olyan közösséget szeretnénk kovácsolni a magyar fiatalságból, akik összetartóak, van jövőképük, fontos számukra a vidék és az ország mezőgazdasági problémáira keresik a választ! A 15 év alattiaknak pedig a következőt üzenem: Egyre többen vagyunk a bolygón, a lakosság rohamosan növekszik, de az élelmünk egyre kevesebb. 2030-ra több mint 10 milliárdan leszünk a Földön, de a termőterületek 40%-al vissza fognak esni. Ennyi éhes szájat viszont tudni kell majd etetni. Úgy gondolom, hogy ezen nem árt elgondolkodni. Aki magáénak érzi ezt a víziót és szeretne valamit tenni, azt szeretettel várjuk. Mi, a FIVÉM, azon fogunk munkálkodni, hogy a fiatalság magáénak érezze ezt a víziót és olyan új eszközöket, technológiai megoldásokat találjanak ki, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy hazánk ne érezze meg a közeljövőben történő drasztikus változásokat.

Kövesse a FIVÉM-et facebookon!

Ezúton is gratulálok a kezdeményezéshez, rengeteg erőt és kitartást kívánok Nektek!

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .