Gazdálkodók bejelentési kötelezettségei

A gazdálkodókat támogatási körtől függően számos bejelentési kötelezettség terheli, melyek elmulasztása esetén szankciókra számíthatnak az illetékes ellenőrző hatóság, illetve a támogatást kifizető hivatal felől.

Ebben a bejegyzésben összegezve megtalálják a bejelentés köteles tevékenységeket.

Az AKG pályázati felhívás tematikus előíráscsoportokra vonatkozó követelményei: 

  • Az MVH felé az MVH által közzétett elektronikus formanyomtatványon, ügyfélkapun keresztül be kell jelentenie a következő agrotechnikai műveleteket:

a) zöldtrágyázás megvalósítása esetén a zöldtrágyázásra kerülő növényfajt, a munkálat végzésének helyét és időpontját, a növényállomány beforgatását, a tervezett munkavégzést megelőzően minimum 5 nappal korábban;

b) istállótrágya kijuttatás esetén a munkálat elvégzésének helyét és időpontját a munkavégzést követő 15 napon belül;

c) baktériumtrágya kijuttatás esetén a munkálat elvégzésének helyét és időpontját a munkavégzést követő 15 napon belül;

d) középmély lazítás megvalósítása esetén a megvalósítás helyét és időpontját a munkálat elvégzését követő 15 napon belül.

  • Az MTÉT gyep tematikus előíráscsoportok esetében a fogasolás/gyepszellőztetés csak az illetékes nemzeti park igazgatóság írásos engedélye alapján lehetséges,
  • kivéve védett természeti terület és/vagy NATURA 2000 gyepterület esetén, ahol a Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának engedélye szükséges.

 

Bizonyos AKG előíráscsoportokra vonatkozó bejelentési kötelezettségek:

  • Fokozottan védett, földön fészkelő madarak fészkének, fiókáinak megtalálása esetén, azt haladéktalanul jelenteni kell az illetékes nemzeti park igazgatóságnak. A megtalált fészek körül min. 1 ha védőzóna kialakítása szükséges. (MTÉT túzokvédelmi szántó, MTÉT kék vércse-védelmi szántó, MTÉT alföldi madárvédelmi szántó, MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi szántó, MTÉT túzokvédelmi gyep, MTÉT alföldi madárvédelmi gyep, MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi gyep, MTÉT nappali lepke-védelmi gyep tematikus előíráscsoportok esetén)
  • A július 31-e előtt végzett kaszálás/szárzúzás megkezdése előtt legalább 5 munkanappal írásban, elektronikus úton vagy telefaxon be kell jelenteni az illetékes nemzeti park igazgatóságnak a kaszálás pontos helyét és tervezett kezdési időpontját. (MTÉT túzokvédelmi szántó, MTÉT kék vércse-védelmi szántó, MTÉT alföldi madárvédelmi szántó, MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi szántó tematikus előíráscsoportokban)
  • A kaszálás megkezdése előtt legalább 5 munkanappal írásban, elektronikus úton vagy telefaxon be kell jelenteni az illetékes nemzeti park igazgatóságnak a kaszálás pontos helyét és tervezett kezdési időpontját. (MTÉT túzokvédelmi gyep, MTÉT alföldi madárvédelmi gyep, MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi gyep, MTÉT nappali lepke-védelmi gyep tematikus előíráscsoportok esetén)
  • Ültetvény kivágása és újratelepítése  (horizontális ültetvény tematikus előíráscsoport esetében) szintén bejelentés köteles tevékenység.

 

AKG-n kívül is lehet bejelentési kötelezettsége:

  • A NATURA 2000 gyepterületek fenntartásának földhasználati szabályairól szóló 269/2007. (X. 18.) Korm. rendelet értelmében a kaszálás tervezett időpontját a tevékenység megkezdése előtt a földhasználónak legalább öt munkanappal írásban be kell jelentenie a működési területen illetékes nemzeti park igazgatóságnak.
  • Az egységes kérelemre vonatkozó jogszabályok értelmében az ökológiai jelentőségű, illetve hagyományos másodvetés is bejelentés köteles a vetést követő 15 napon belül.

 

Dr. Sallai-Harcsa Marietta

info@gazdahely.hu


Ha hasznosnak találta a bejegyzést, ossza meg ismerőseivel is, kövessen minket FACEBOOKON.
Amennyiben nem szeretne lemaradni a következőről sem, iratkozzon fel a Gazdahely hírlevelére ITT.
Ossza meg Gazdatársaival is!