Az állattartás a hazai mezőgazdaság meghatározó szegmense

Az állattartás a hazai mezőgazdaság meghatározó szegmense, éppen ezért a kormány agrárpolitikájában központi szerepet kap az állattenyésztés fejlesztése, illetve az állattenyésztés és a növénytermelés egyensúlyának helyreállítása- mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a hajdúnánási kihajtási ünnepségen.

A tárca nemzeti költségvetésből évi mintegy 30 milliárd forintos többletforrást biztosít 2020-ig az állattenyésztési és más munkaigényes ágazatok részére. A 2015–2020 közötti ciklusban az Európai Unió agrártámogatásából a korábbinál 180 milliárd euróval nagyobb összeg jut az állattartó ágazatnak.

A tenyésztési feladatok támogatása jelentős szerepet tölt be a nemzeti állattenyésztési programok (szarvasmarha, juh, kecske, sertés, kisállatok, ló) megvalósításában, az idehaza tenyésztett mezőgazdasági állatfajták fenntartásában, genetikai minőségük javításában. 2017-ben 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre, amit törzskönyvezésre, teljesítmény-vizsgálatokra és tenyészértékbecslésre fordíthatnak a tenyésztőszervezetek.

Kiemelt jelentőségűek a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtáink. A géntartaléki szerepükön túl ezek a fajták meghatározott tájegységhez, vidékhez, lakossághoz, kultúrkörhöz kapcsolódnak, a természetszerű állattartás hagyományait őrzik.

Forrás: FM
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .