Az AKG zöldugarra vonatkozó tudnivalók

Zöldugar: olyan, a kötelezettségvállalási időszak alatt fennálló állandó zöld növényi borítottság, amelyet legalább három faj – amelyből egy évelő szálas pillangós – vetésével alakítottak ki. A 2022-es támogatási év kivételével, zöldugar táblát csak olyan helyen lehet kialakítani és az Egységes Kérelemben bejelenteni, ahol a kötelezettségvállalás megelőző évében/éveiben is zöldugar kultúrát termesztettek és jelentettek be az Egységes Kérelmen, illetve az ellenőrzések folyamán is zöldugar kultúra került megállapításra. A zöldugart a kötelezettségvállalási időszak utolsó évében, július 30-a után lehet feltörni, a növényi részek talajba forgatásával.

Zöldugarra vonatkozó szabályok:

a) az ugaroltatás ideje alatt tilos műtrágya és növényvédőszer alkalmazása,

b) kaszálást vagy szárzúzást legalább 10 cm magas tarló hagyása mellett lehet végezni, legkorábban június 1-jén, amennyiben az MTÉT tematikus előíráscsoportban a legkorábbi kezelési időponti korlát másképp nem rendelkezik;

c) kaszálék a területről lehordható;

d) a zöldugart a kötelezettségvállalási időszak utolsó évében, július 30-a után lehet feltörni, a növényi részek talajba forgatásával;

e) a zöldugarként hasznosított területet tilos gazdasági haszonállattal legeltetni és magot fogni;

f) a pihentetett terület nem vehető figyelembe zöldugarként

Zöldugar tábla és az istállótrágyázás/zöldtrágyázás esete:

Amennyiben 2021.01.01-2024.12.31 között folyamatosan szálas pillangós van a területen, akkor a kötelező istálló/zöldtrágyázást nem kell elvégezni, mentesül. Viszont ebben az esetben nem választhatta a plusz egy istálló/zöldtrágyázást. Akivel tehát a plusz egyet is vállaltuk, ott egyszer ezeken a táblákon is muszáj lesz elvégezni vagy az istállótrágyázást, vagy a zöldtrágyázást. Ezt utolsó évben a július 30-i feltörés után teheti meg, vagy első évben a zöldugar vetése előtt.

Ugyanez igaz a középmély lazításra is, ha vállalta, előtte, vagy utolsó évben feltörés után lehet elvégezni.

Kikre vonatkozik ez?

Akik bevállalták a vetésszerkezetben a 15% pillangós és 5% zöldugar előírást. Kiemelném újból, hogy az arányok között ÉS szerepel, tehát nem elég csak az egyiket, vagy csak a másikat megvalósítani.

Mindkét esetben elegendő a tavaszi telepítés, tehát pillangóst és zöldugart is idén tavasszal elég telepíteni.

Amennyiben vállalták mellé a kaszálásos előírásokat, akkor azokat ezeken a táblákon kell elvégezni, a vállalt előírások betartásával! (kaszálatlanul hagyott terület, madárbarát kaszálás). A kaszálások időpontját a naplóba vezetni kell!

A fémzárolt vetőmagot, ha vállalták, akkor ezekre a táblákra is vonatkozik! Ezt számlával és az azon feltüntetett fémzárszámokkal tudják majd ellenőrzéskor igazolni!

—–

AKG/ÖKO szaktanácsadás, naplóvezetés, tápanyag-gazdálkodási terv, növényvédelmi szakirányítás:

novenydoktorkft@gmail.com

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .