Atkaveszély az ültetvényekben

Amikor ilyen meleg, száraz időben sárguló, összepöndörödő leveleket látunk, ne fogjuk első ránézésre gombás fertőzésre, vagy tápanyaghiányra!

Alaposan szemügyre kell venni a levélfonákot, ahol bizony ott van az a bizonyos szövedék és igaz alig, de szabad szemmel is látható apró mozgó, vagy sötét pontok jelzik, hogy atka fertőzéssel állunk szemben! 

Idén szilvában, tavaly zellerben találkoztam súlyos fertőzéssel, arról korábban itt írtam.

A közönséges (vagy kétfoltos) takácsatka számottevő mértékben, nagy károkat okozva tud ilyen időben felszaporodni. Ennek a szabad szemmel alig látható kis kártevőnek több száz kultúrnövény és gyom tartozik a gazdanövénykörébe.

Szabad szemmel csupán a gyakorlott szemek veszik észre a levél fonákán az apró szaladgáló atkákat. De van más tünet is, ami alapján atkafertőzésre kell gyanakodnunk: a megtámadott levelek színén kezdetben apró halvány foltok jelennek meg, melyek később összeolvadnak és az egész levél felületére kiterjednek, ezáltal a levél bronzos színűvé válik, a fertőzött levelek az erek között megsárgulnak, az érhálózat viszont zöld marad. Súlyosabb fertőzés esetén a levelek később teljesen elszáradnak. A levelek fonákán, illetve tövében finom pókhálószerű képlet található, amelyben a levélre tapadva apró peték vannak.

Kártétele a szívogatásából adódik, amely miatt a növény fejlődésében is zavar támad,

Nézzünk szét!

Mi az, ami hajlamosít erre egy ültetvényben? Gazos sorok, sorközök; túl sűrű állomány (nem megfelelő metszés, nem szellőző lombozat), felhagyott ültetvény vagy erdő szomszédsága.
Egyoldalú szerhasználat, széles hatásspektrumú hatóanyagok gyakori alkalmazása esetén az atkák természetes ellenségeinek egyedszáma drasztikusan lecsökkenhet a termőhelyen.


Mit tehetünk erős fertőzés esetén?

Fontos tisztában lenni vele, hogy az atkák nem rovarok, hanem a pókszabásúakhoz tartoznak, így specifikus atkaölő hatóanyagot kell használnunk.

Az atkák elleni helyes védekezés alapelvei:

– Megfelelő időben végzett gyomirtás, gyommentes állomány fenntartása
– Szerrotáció! Széles hatásspektrumú rovarölő szerek kerülése.
– Ha biztosak vagyunk benne, hogy atkafertőzéssel állunk szemben, akkor akaricidek (atkaölő) szerek használata 
– Kellő hatékonyságúak a korszerű olajkészítmények is!
– Elsősorban hajtatott növénytermesztés esetén alkalmazhatóak biológiai védekezésként a különböző ragadozó atkák vagy poloskák.
– Kéntartalmú növényvédő szerek alkalmazásával sem követünk el nagy hibát, hiszen a kénnek atkagyérítő hatása is van (emellett lisztharmat ellen is véd).
– A megfelelő hatékonyság miatt fontos a jó permetlé fedettség, mivel a kártevő a levél fonákán szívogat. Ezt nagyobb permetlé mennyiséggel és precíz gépbeállítással lehet elérni.

Jelenleg a következő atkaölő szerek felhasználása engedélyezett:

A védekezéssel ne késlekedjünk, már az első tünetek megjelenésekor célszerű permetezni, így megelőzhetjük a gyors felszaporodást, továbbterjedést!

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .