AKG talajvizsgálat, tápanyag-gazdálkodási terv

A 2021-es Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés felhívása alapján, a támogatási kérelmet beadók már idén január 1-től a felhívás előírásainak megfelelően kell, hogy gazdálkodjanak, akkor is, ha még nincs támogatói okiratuk.

Fontos tehát, hogy a határidőket be kell tartani, és bizonyos előírások esetén könnyen kicsúszhatnak az időből, ha nem gondolkodnak előre!

Most arra szeretném felhívni a figyelmet, ami a talajvizsgálatra és a tápanyag-gazdálkodási tervre vonatkozik az első év (2022. tekintetében):

1. Talajvizsgálat

(1) Alapkövetelmény, hogy a gazdálkodó szűkített, vagy választható előírásként bővített talajvizsgálattal rendelkezzen a kötelezettségvállalás időszakára vonatkozóan. A támogatást igénylő szántó és az ültetvény tematikus előíráscsoportok esetében köteles tehát a teljes támogatási időszak alatt minden évre vizsgálhatóan, 5 évnél nem régebbi és a korábbi évek tekintetében folyamatos talajvizsgálati eredményekkel rendelkezni. A folyamatosság szempontjából a talajminta leadásának időpontja számít, így amíg nem áll rendelkezésre talajvizsgálati eredmény, addig a talajminta leadásáról a laboratórium által kiállított átvételi igazolás is elfogadható.

(2) Amennyiben a támogatást igénylő nem rendelkezik 5 éven belüli talajvizsgálattal, úgy legkésőbb a 2022. évi Egységes Kérelem szankciómentes benyújtási időszakának végéig kell a talajvizsgálati kötelezettséget teljesíteni, vagy akkreditált talajlaboratórium által a talajminta leadásáról kiállított, a felhívás 6. számú melléklete szerinti átvételi igazolás példányával rendelkezni, amelyet az Államkincstár a vállalt előírás ellenőrzésekor a laboratórium vizsgálati eredményének kiadásáig teljesítésként fogad el.

(3) A talajmintavételt a felhívás 4. számú melléklete szerinti követelmények betartásával bárki elvégezheti.(4) A talajvizsgálatot csak a megfelelő vizsgálati paraméterekre akkreditációval rendelkező talajlaboratóriumok végezhetik el.

(5) A talajvizsgálati kötelezettség ellenőrzése során az érintett terület vonatkozásában rendelkezésre álló, az előírásoknak megfelelő talajvizsgálati eredmény attól függetlenül elfogadható, hogy a talajvizsgálati eredményt kinek a nevére állították ki. A talajvizsgálattal kapcsolatos valamennyi dokumentum eredeti példányát a támogatási időszak végét követő tizedik év végéig meg kell őrizni.

2. Tápanyag-gazdálkodási terv

A támogatást igénylőnek 2022. évre vonatkozóan a tápanyag-gazdálkodási tervet a 2022. évi egységes kérelem benyújtásának jogvesztő határnapjáig kell elkészítenie.

TEHÁT ÉRDEMES ELLENŐRIZNI, HOGY A TÁMOGATÁST IGÉNYLŐ RENDELKEZIK E SZŰKÍTETT, VAGY AMENNYIBEN PLUSZ PONTÉRT BEVÁLLALTA, BŐVÍTETT TALAJLABORRAL MINDEN ÉRINTETT TERÜLETRE!

Talajmintavétel/labor, tápanyag-gazdálkodási terv elkészítését itt megrendelheti: novenydoktorkft@gmail.com

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .