AKG szegély szabályok

A növényvédőszer mentes tartós zöldugar/méhlegelő szegély fenntartását választóknak a következő paramétereket betartaniuk:

-a TECS előíráscsomagjába bevitt terület kerületének legalább 25 %-án, legalább 3 méter / 6 méter szélességben (választástól függően) zöldugar vagy méhlegelő szegélyt tart fent. Ha két előíráscsomagot hozott létre az igénylő és mindkettőben vállalta a szegélyt, akkor az adott tematikus előíráscsoport két előíráscsomagjában található összes kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület(ek) összkerületének figyelembevételével, összevontan kell teljesítenie az előírást.

– a tábla átlagszélessége, vagy minimum 3 méter, vagy minimum 6 méter a választott előírástól függően, de maximum 10 méter lehet;

– a „növényvédőszer mentes tartós zöldugar/méhlegelő szegély” táblát az előírással érintett kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területek vonatkozásában elég egy KET-en kialakítani, ha a fentebb felsorolt paramétereknek megfelel az a tábla;

– a szegélyt a KET-en területen belül kell kialakítani, a táblával szomszédosan kell elhelyezkednie, de külön táblaként kell jelenteni az egységes kérelemben! Meg kell jelölni, hogy a tábla szegélyként kerül hasznosításra. Amennyiben a területe 0,25 ha feletti, akkor SAPS támogatás is igényelhető rá. Amennyiben ennél kisebb terület kerül kialakításra, úgy az előírások teljesítésében elszámolható, de csak az AKG-s támogatás jár utána. Az így kialakított minimális táblaméret 0,05 ha.

– Amennyiben zöldugar tábla mellett közvetlenül zöldugar szegély került kialakításra, akkor a zöldugar szegély nem kerül figyelembevételre a „Kötelezettségvállalási időszak alatt növényvédőszer mentes tartós zöldugar/méhlegelő szegély fenntartása a bevitt terület kerületének legalább 25 %-án, legalább 3 méter / 6 méter szélességben.” előírások teljesítésekor, kivéve, ha a zöldugar szegélyt a zöldugar táblától legalább 0,25 ha nagyságú, nem zöldugar hasznosítású tábla választja el.

– A „növényvédőszer mentes tartós zöldugar szegély” beleszámít a vetésszerkezeti előírás zöldugar előírásába abban az esetben, ha az megfelelt a kötelezettségvállalási időszak alatt lefolytatott ellenőrzéseknek. A „növényvédőszer mentes tartós méhlegelő szegély” beleszámít a vetésszerkezeti előírás évelő szálas pillangós, vagy szálas pillangós takarmánynövények részarányába abban az esetben, ha a méhlegelőt (a 19. számú melléklet szerinti) olyan fajok összetételével alakították ki, amely egyben megfelel a vetésszerkezeti előírásban szereplő és a fogalomtárban definiált meghatározásnak. Amennyiben nem felel meg, úgy egyéb hasznosításként kerül figyelembevételre.

– A méhlegelő szegély fenntartása előírás esetében a méhlegelőt a fenntartásának utolsó évében augusztus 31-ig fenn kell tartani.

A szegélyelőírásokat a kötelezettségvállalási időszak minden évében teljesíteni kell, annak ellenőrzése évente történik.

Zöldugarról korábban itt írtam:

méhlegelő fogalma, ha ezt választják: legalább 8 fajból álló, megfelelő fajösszetétellel kialakított, a beporzó rovaroknak a lehető leghosszabb időtartamig megfelelő táplálékot biztosító többéves növénykultúra. A méhlegelő növények listája (a felhívás 19. számú melléklete alapján):


1) Lucerna (Medicago sativa L.) 2) Komlós lucerna (Medicago lupulina) 3) Takarmány lucerna (Medicago sativa) 4) Alexandriai here (Trifolium alexandrinum) 5) Vöröshere (Trifolium pratense L.) 6) Bíborhere (Trifolium incarnatum L.) 7) Fehérhere (Trifolium repens L.)
8) Mézontófű (facélia) (Phacelia tanacetifolia)
9) Pohánka (hajdina) (Fagopyrum esculentum)
10) Őszi káposztarepce (Brassica napus L. ssp. Oleifera biennis)
11) Baltacím (Onobrychis viciifolia)
12) Napraforgó (Helianthus annuus)
13) Orvosi somkóró (Melilotus officinalis Desr.).
14) Fehérvirágú somkóró (Melilotus alba)
15) Fehér mustár (Sinapis alba)
16) Fehérvirágú édes csillagfürt (Lupinus albus L.)
17) Sárgavirágú édes csillagfürt (Lupinus luteus L.)
18) Kékvirágú édes csillagfürt (Lupinus angustifolius L.)
19) Olajretek (Raphanus sativus L. convar, oleiferus (Mill.) Metzger)
20) Borágó (Borago officinalis L.)
21) Borsmenta (Mentha × piperita)
22) Csombormenta (Mentha pulegium L.) 23) Lómenta (Mentha longifolia) 24) Citromfű (Melissa officinalis) 25) Ánizs (Pimpinella anisum) 26) Koriander (Coriandrum sativum)
27) Kígyószisz (Echium vulgare) 28) Nyúlszapuka (Anthyllis vulneraria) 29) Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) 30) Pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)
31) Orvosi zsálya (Salvia officinalis)
32) Muskotályzsálya (Salvia sclarea)
33) Ligeti zsálya (Salvia nemorosa) 34) Kerti izsóp (Hyssopus officinalis)
35) Ánizs izsóp (Agastache phoeniculum)
36) Bazsalikom (Ocimum basilicum L.)
37) Oregánó (Origanum vulgare)
38) Kakukkfű (Thymus serpyllum)
39) Szöszösbükköny (Vicia villosa Roth)
40) Takarmánybükköny (tavaszi bükköny) (Vicia sativa) 41) Pannonbükköny (Vicia pannonica) 42) Kerti mák (Papaver somniferum) 43) Szarvaskerep (Lotus corniculatus)
44) Korcshere (svédhere) (Trifolium hybridum L.) 45) Levendula (Lavandula angustifolia) 46) Tarka koronafürt (Securinega varia)
47) Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius L.) 48) Sárkerep lucerna (Medicago falcata) 49) Mogyorós lednek (Lathyrus tuberosus) 50) Szegletes lednek (Lathyrus sativus) 51) Réti komócsin (Phleum pratense)
52) Szöszös ökörfarkkóró (Verbascum phlomoides) 53) Murokrépa (Daucus carota L.)
54) Édeskömény – magtermesztés céljára szolgáló típusa (Foeniculum vulgare var. vulgare)

AKG/ÖKO szaktanácsadás, naplóvezetés, tápanyag-gazdálkodási terv, növényvédelmi szakirányítás:

novenydoktorkft@gmail.com

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .