AKG madárodúk: szabályok és megrendelés

Az AKG támogatás feltételi alapján a horizontális ültetvény tematikus előíráscsoportban plusz pont és támogatás jár a madárodúk kihelyezéséért. A kihelyezést 3 db/hektár sűrűségben írja elő a felhívás.

A 7. számú melléklet alapján a leggyakoribb madárfajok igényeinek megfelelően a madárodú-típusok közül az ültetvényekbe az A, B, C és D típusú odúk helyezhetők el, az élőhely jellegétől függően, változó arányban. A kihelyezett odúk 60-70%-a B típusú odú legyen, 20-30%-ban A és C, és kisebb arányban D-típusú odúk helyezhetők ki. Fákkal borított, erdősültebb környezetben B odúk mellett az A odúk részesítendők előnyben, nyíltabb, kertes területen több C esetleg D odú elhelyezése javasolt.


Az odúkihelyezés és karbantartás szabályai:


a) Az odúkat az ültetvény és környezete jellegétől, lehetőségeitől függően, 1,5-8 m-es magasságban, egymástól legalább 30-50 m-es távolságban, elszórtan kell elhelyezni.
b) Az odúnyílás ne nézzen észak felé, illetve ne nézzen szembe az uralkodó széliránnyal.
c) Az odú lehetőség szerint legalább a nap egy részében legyen árnyékos helyen; a bejáratot ne takarják le ágak, lombok.
d) Az odúk rögzíthetők a fatörzshöz, oszlophoz; az A és B típusok esetében a legcélszerűbb erősebb, stabil ágakra függeszteni azokat, dróttal, ill. S-kampóval.
e) Gyümölcsösök, diósok, és egyéb, magasabb fákból álló ültetvények esetében az odúkat a gyümölcsfák törzsére, vastagabb ágaira kell rögzíteni, ill. függeszteni, gondolva arra, hogy az ellenőrzések, tisztítások alkalmával könnyen leemelhetőek és visszahelyezhetőek legyenek. A C és D-típusú odúk kerítésoszlopokhoz, póznákhoz, épületek falához is rögzíthetők.
f) Bogyósok, szőlőültetvények esetében az odúkat az ültetvényben elhelyezett oszlopokra (pl. a kordonrendszer oszlopaira), illetve kerítésoszlopokra célszerű elhelyezni.
g) Ha az odúk az ültetvényen belül nem elhelyezhetők, illetve az ültetvény az április elejétől július végéig terjedő fészkelési időszakban rendszeresen kap vegyszeres kezelést, az odúkat az ültetvényen kívül, annak szegélyében, a szélső soroktól legfeljebb 100 m-es távolságban lévő fákra, fasorokra, oszlopokra kell elhelyezni. Megjegyzendő, hogy a kártevő rovarok elleni vegyszeres védekezés éppen az odúlakó madárfajok táplálékforrását pusztítja el, ezért érdemes megfontolni a vegyszeres védelem csökkentését és a biológiai védekezés előnyben részesítését.
h) A szabványos méretű odúk kereskedelmi forgalomban kaphatók vagy házilag elkészíthetők a táblázatban foglalt műszaki paraméterek alapján.
i) Az odúknak tartós, felületkezelt faanyagból kell készülniük.
j) Az odúk fedele felnyitható legyen, hogy az ellenőrzést, tisztítást el lehessen végezni, ugyanakkor stabilan rögzíthető is, hogy a ragadozók és az időjárás ne tehessenek kárt a fészekaljban.
k) Az odúkat szükséges évente egyszer, a költési időszakon kívül ellenőrizni – legcélszerűbb ősszel, az ültetvény őszi munkálataival egy időben. A szükséges karbantartásokat el kell végezni, a megrongálódott odúkat javítani, cserélni kell; az odúkban található használt fészekanyagot el kell távolítani.
l) A mesterséges odúkat időnként elfoglaló társas darázsfajokat, ezek fészkeit kellő körültekintéssel, szükség esetén szakember bevonásával célszerű eltávolítani.

Összeszerelhető madárodú kiskerteseknek:

Fenyődeszka odú madárbarát kiskertekbe, lapraszerelt verzióban!

A szetthez adjuk: deszka anyagot, szöget az összeépítéshez, felakasztó kengyelt és kampót.

4100 Ft/db

Rendeljen tőlünk itt:

https://forms.gle/72bQmV3w658hqT6c8


Felhívjuk a kedves megrendelők figyelmét, hogy az odúk nagy mérete miatt sajnos a postaköltség is magas. 5 db-ig 2500 Ft-os, 5 db fölött extra nagy csomagként 5000 Ft-os áron tudjuk postázni.

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .