Támogatási kérelmet mezőgazdasági termelők adhatnak be az Államkincstár elektronikus felületén 2021. október25. és november 25. között. A kötelezettségvállalási időszak ezt követően 2022. január 1-től 2024. december 31.-ig tart, a kötelező és vállalt előírásokat addig kell tartania a gazdának. A támogatás 100% intenzitású, kifizetési kérelmet évente az aktuális egységes kérelem beadásával együtt nyújthat be.

A gazdaságméreteket tekintve a kisebb, 300 hektár alatti gazdaságok előíráscsoporttól függően plusz 3, illetve 4 ponttal indulnak alapból.

A támogatásba vitt területeket tekintve tematikus előíráscsoportonként (TECS) minimum 1 hektár területtel, a táblaméreteket tekintve minimum 0,25 hektár területtel pályázhat a termelő. (Kivéve a zöldugar/füves mezsgye/méhlegelő, ezek 0,05 hektáros táblaminimumot kell, hogy elérjenek.)

Jó hír a gyümölcstermesztőknek, hogy a 20 év fölötti ültetvényeikkel is részt tudnak venni ebben a 3 éves ciklusban. A végleges felhívás szerint a beadáskor 26 évet meg nem haladó ültetvény támogatható! Vannak ez alól is kivételek: a hagyományos gyümölcsös, a dió, szelídgesztenye és szőlő ültetvényekre ez az előírás nem vonatkozik.

Fontos alapszabály még, hogy egy KET (kötelezettségvállalással érintett terület) nem adható be több TECS-be, illetve egyazon terület nem támogatható AKG-ban és ÖKO-ban is. Utóbbi tekintetében, aki ezen vacillál, érdemes végig gondolnia melyikben indul több eséllyel, több ponttal, ugyanis mindkét pályázat tekintetében plusz pont jár, ha minél nagyobb területet von be a gazdaságából, illetve növénycsoporton belül is minél nagyobb területtel vállalja az adott kötelezettséget. Tehát, ha mindkettőbe akar 1-1 területet bevonni, akkor mindkét támogatás tekintetében pontot veszít a termelő.  Például, ha a földhasználó a földhasználati kategóriának megfelelő több, mint 75%-ával lép be a TECS-be, akkor előíráscsoporttól függően 10, de akár 21 pontot is kaphat. Ha viszont ezt a 75%-ot csökkenti, mert az ÖKO-ba is ad be a területeiből, akkor ezek a plusz pontok jelentősen lecsökkennek.

A plusz pontokat tekintve előnnyel indulnak azok, akik már az előző AKG-ban is részt vettek, illetve azok is, akik szaktanácsadóval egyeztetve tervezik meg a kötelezettségvállalást. A legalább 0,2 állategység (ÁE) per hektár nyilvántartásba vett állattal rendelkező gazdálkodók a legtöbb TECS esetében szintén magasabb pontszámmal indulnak.

A támogatást igénylők a ma már megszokott módon kötelező és választható előírásokat kell, hogy betartsanak. A kötelezők TECS-től függően változnak, a választhatóak közül minimum 1, maximum 2 előíráscsomagot kell választani. Nem mindegy azonban, hogy melyiket választja a gazdálkodó! A választott előírástól függ ugyanis a támogatás mértéke és a kapható pontszám is, tehát ha többet szeretne kapni és jó eséllyel indulni, akkor jól kell matekozni.

Az eddigi AKG-ban annyira népszerű baktériumtrágyázást például kivették a jelen felhívásból, de a levélanalízis elvégzéséért is jóval kevesebb pont és euro jár, mint más vállalások esetén.

Nézzünk egy Horizontális ültetvény példát:

TECS 3-ban az alap támogatás mértéke almatermésűek esetén 727, szőlő tekintetében 886, egyéb gyümölcsöt termelőknek 582 euro/ha/év. Ehhez vannak kötelezően előírt szabályok, amiknek a betartását ellenőrizhetik. A felhívás szerint további szabadon választható előírásokat kell még beletenni a csomagunkba, legyen egy óvatos gazda szemüvegén át két „egyszerű” vállalás: bővített talajvizsgálat és levélanalízis elvégzése. Ezekért pluszban 15+21 eurot kap és csak 1+4 pontot. Ha azonban ezek helyett azt választja, hogy növényvédelmi és talajvédelmi szakirányítót von be a gazdálkodásba, illetve előrejelzésen alapuló növényvédelmet folytat, akkor rögtön 45+48 euróval növelte évente az alap támogatását, illetve 3+3 ponttal többel indul. Horizontális szántó esetén a legmagasabb támogatást és ezzel a legmagasabb pontokat azzal lehet elérni, ha vállalja a gazdálkodó, hogy a vetésszerkezetben legalább 15% szálas pillangós takarmánynövényt, valamint legalább 5% zöldugart tart fent a kötelezettségvállalás minden évében; illetve a kötelezőn kívül további egy alkalommal zöldtrágyanövényt termeszt vagy istállótrágyát juttat ki.

Ezeken kívül az AKG-ban részt vevő földhasználó köteles Gazdálkodási naplót vezetni, Tápanyag-gazdálkodási tervet készíttetni, ezeket január 1-31. között benyújtani a megfelelő felületre, és megőrizni a kötelezettségvállalási időszakot követően 10 évig!

Beadás előtt a KET-eket ki kell mérni, amennyiben az előző AKG-ból nem rendelkeznek területmérési jegyzőkönyvvel. A talajlabor eredményeknek 5 évnél nem régebbinek, a teljes támogatásin időszak alatt folyamatosnak kell lennie, de amennyiben nem rendelkezik vele, legkésőbb a 2022. évi egységes kérelem (EK) benyújtási időszakának végéig kell elvégeztetnie, illetve ugyanez vonatkozik a tápanyag-gazdálkodási tervekre is.

Ültetvényekre visszatérve fontos szempont az is, hogy még nem eltelepített ültetvényekre is beadható a kérelem, amennyiben az első kötelezettségvállalási év EK szankciómentes benyújtásának jogvesztő határnapjáig megtörténik a telepítés. Ha ez elmarad, 2023-ban ugyaneddig a határnapig eltelepített gyümölcsös az utolsó 2 évre még ugyanúgy megkapja a támogatást. Ültetvénycsere is lehetséges AKG-ban, a megadott szabályok szerint.

Beadás, szakmai segítségnyújtás, projektmenedzsment:

novenydoktorkft@gmail.com

+36205158557

Dr. Harcsa Marietta

névjegyzéki szaktanácsadó, növényorvos

NAK-4149

NMNK-01183

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .