Agrárhírek 2018. 4. hét

 • 2021-ben Magyarország ad majd otthont az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciának – derült ki a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület bemutatkozójában az AGROmashEXPO második napján. (Magyar Mezőgazdaság)
 • Mintegy 100 milliárd forint bevételcsökkenést okozott a gazdálkodóknak, hogy 2 millió tonnával kevesebb gabona termett 2017-ben. (Agrárszektor)
 • Minden idők második legnagyobb termésátlagát érte el a magyar agrárium a napraforgó-termesztés terén: hektáronként átlagosan 2,84 tonnát arattunk 2017-ben. (Agrárágazat)
 • A gazdálkodók legnagyobb bánatára a kukoricát a tavalyinál olcsóbban tudták értékesíteni, az export átlagára 11 százalékkal maradt el az előző évitől, míg az árpáért három százalékkal kevesebbet kaptak a felvásárlóktól. A gabona ellenben egy kissé drágult, az árak átlagosan két százalékkal voltak magasabbak a 2016-os szintnél. Bár az élő állatok esetében is nőtt a külkereskedelmi forgalom, emögött elsősorban a behozatal dinamikus emelkedése állt. (Agrotrend)
 • Megúszták a fiatal gazdák, nem kell sok milliót visszafizetniük! A Miniszterelnökség rendeletében visszamenőleges hatállyal egységesen módosította – lényegesen könnyített a szankciókon és feltételrendszeren – és egyértelműsítette a 2009., a 2012. 2014. és 2015. évben kiírt fiatal gazda támogatási pályázatokat. (Szabad Föld)
 • A Miniszterelnökség a tavalyi évben újabb sikeres tárgyalásokat folytatott az Európai Bizottsággal, melynek eredményeképpen rendkívüli egységes kérelem-benyújtás lehetőségéről határozott. Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében – egyszerűsített eljárás keretében – a kérelmek pótlólagos benyújtását a Magyar Államkincstár végzi majd a gazdálkodók helyett. (Agrofórum)
 • KÉSÉSSEL FOG INDULNI A KÖVETKEZŐ 7 ÉVES TÁMOGATÁSI CIKLUS! (GAZDAHELY)
 • Hatályossá vált a vízgazdálkodásról szóló törvény tavalyi évben történt módosítása. A kormány a törvénymódosítással tovább növelte a vízkészletjárulék fizetési mentesség határait. (Agrárközösség)
 • A hónap végéig tart a vízigény-felmérés. (Hajdú Online)
 • Az állattenyésztés jövőjéről tanácskoztak a 10. Berlini Agrárminiszteri Csúcs résztvevői, amelyen részt vett Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A magyar miniszter felszólalásában elfogadhatatlannak értékelte azon elképzeléseket, amelyek a jövő élelmezésében a laboratóriumi körülmények között előállított mesterséges húsoknak, vagy a rovaroknak szánnak jelentős szerepet. (Promenad)
 • A zöldségtermelésben 35 százalékkal, a gyümölcstermelésben 70 százalékkal növelhető a termésátlag a Földművelésügyi Minisztérium stratégiája szerint. Az éves termékmennyiséget egymillió tonnával, az ágazati munkahelyek számát 100 ezerrel lehetne bővíteni. (Agrárszektor)
 • Kínából származó, növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó tételt kellett kivonni a forgalomból nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyag tartalom miatt. (Origo)
 • Az elmúlt évben 2,75 millió traktort állítottak elő világszerte, 19%-kal többet mint 2013-ban. A teljes növekedést Ázsia, ezen belül is Kína és India produkálta. A 24 LE-nél nagyobb motorteljesítményű, kéttengelyes traktorok mintegy háromnegyede az ázsiai régióban készült. (Agro Napló)
 • HATÁRIDŐK MÉG EGYSZER! A WEBGN BEADÁSI IDEJE MINDJÁRT LEJÁR, A NITRÁTJELENTÉSRE MÉG VAN IDŐ. (GAZDAHELY)
 • Mi lesz a magyar erdőkkel? Kiszáradnak, nyomuk sem marad néhány évtizeden belül? Csak valami bozótost találunk majd a helyükön? Sőt, unokáink sivatagban fognak tevegelni? (Erdőzúgás Magazin)
 • Egykor a juhászat egyik legnagyobb fellegvárának számított Túrkeve, mára azonban igencsak megcsappant az állomány. Egyre kevesebben foglalkoznak juhtartással, valójában már nem éri meg a birkanyájjal vesződni. (Agrárvilág)
 • Az ősgabonák termesztésének felélesztéséről és az egysíkú étkezési kultúra megváltoztatásáról szól az a projekt, amelyben a tagok többek között az alakor és tönke tájfajták gyakorlati kutatásával foglalkoznak. (Nyerőmagyarok)

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb agrárhírekről kövesse a Gazdahelyet facebookon és iratkozzon fel hírlevelemre is!

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .