Agrárhírek 2018. 3. hét

 • Meglehetősen kevés gazdálkodási napló érkezett be a Nébih informatikai rendszerébe a benyújtási időszak félidejéig. A hatóság felhívja az érintettek figyelmét, hogy a zavartalan és eredményes ügyintézés érdekében a naplók beküldését ne halasszák az utolsó pillanatra! (Nébih) Ebben a hónapban van lehetőség a 2017-es gazdálkodási évre vonatkozó gazdálkodási napló (GN) elektronikus beküldésére azoknak, akik kötelezettek rá.
 • A mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt években uniós összehasonlításban is kiemelkedő mértékben emelkedett, 2017-ben megközelítette a 2600 milliárd forintot. (Magyar Hírlap)
 • A 2012 óta folyamatban levő egyeztetések eredményeként Egyiptom Mezőgazdasági és Talajvédelmi Minisztériuma 2017. december 10-én kiadta az engedélyt a magyar búza észak-afrikai országba irányuló exportjára. Ezzel elhárultak a búza kivitelünk előtt mindeddig fennálló akadályok, megszűntek a vonatkozó növényegészségügyi korlátozások. (Kormány.hu)
 • A zöldítésbe vont területeken tilos a csávázott vetőmag használata! (Kormány.hu)
 • A Neszmélyi, az Etyek-Budai és a Pécsi borvidéken is azonosította a szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegséget a Nébih referencia-laboratóriuma 2017-ben. Az illetékes kormányhivatalok szakemberei megkezdték a felszámoláshoz szükséges intézkedéseket. A szőlő- és bortermelők tudatos és aktív részvétele szükséges ahhoz, hogy sikerüljön megóvni hazánk nemzetközi hírű, történelmi borvidékeit. (Nébih)
 • Megjelent az energiahatékonyság növelését támogató pályázat. A felhívás lehetőséget teremt kertészeti termesztésre, állattartásra, továbbá élelmiszer-feldolgozásra és borászati termékek előállítására szolgáló épületek, építmények energiahatékonyság fokozást célzó korszerűsítésére, felújítására. (Gazdahely)
 • Nyugat-Európában szinte korlátlan a bio-, és ökológiai termesztésből származó zöldségek és gyümölcsök iránti kereslet, de hazánkban is ez a kiskereskedelem egyik leggyorsabban fejlődő szegmense. A szermaradványokkal kapcsolatos szigorítások is a biológiai növényvédelem felé terelik a gazdákat, akik a Biocont Magyarország Kft. kecskeméti tanácskozásán a legújabb megoldásokkal találkozhattak. (Magyar Mezőgazdaság)
 • Bár még nem okozott nagyobb gondot, hogy enyhe az idő, nem örülnek neki a gazdák; több szempontból is kívánatosnak tartanának egy legalább kéthetes, mínusz 10 fokos hideget. (Hajdú Online)
 • Elkezdődhet az az érdemi munka, amelynek egyetlen célkitűzése van, hogy jelentősen növeljük a Magyarországon meglévő öntözött területek arányát. Ez évek, évtizedek óta egy nagyon komoly igény és egy nagyon komoly elmaradás, hiszen az uniós átlaghoz képest Magyarországon alacsonyabb az öntözött területek aránya az összterülethez hasonlítva. (Behir)
 • Megfelelő vetőmag-kiválasztással, modern technológiával és energiatakarékos gazdálkodással a magyar kukorica- és búzatermelők is felvehetik a versenyt a nyugat-európai gazdálkodókkal. (Hajdú Online)
 • Már magyar nyelven is olvasható a „A biomassza-alapú gazdaság alapjai: A bioalapú társadalom” című dán kiadvány a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrárgazdasági Kutató Intézet együttműködésének köszönhetően. (Agro Napló)
 • A gabonatermesztés egyik meghatározó növényvédelmi problémája a termésen megtelepülő kórokozók és az általuk termelt toxinok. A probléma hátterében álló gombafajok évről évre potenciális veszélyt jelentenek a kalászosokra és a kukoricára. (Agrárunió)
 • Fontos cél, hogy a növénytermesztés teljes folyamatát és módszereit úgy válasszák meg, hogy minél kevesebb növényvédelmi beavatkozásra legyen szükség. E szellemiség jegyében dolgoznak a szakemberek, s tekintik át az ágazatot a keszthelyi Növényvédelmi Fórumon. (Zaol)
 • Hamarosan nyit az AGROmashEXPO, AgrárgépShow! A kiállítások január 24-től 27-ig várják az agráriumban dolgozókat a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, mely ezúttal is teltházzal, több mint 40.000 négyzetméteren mutatja be a közel 400 kiállító kínálatát. (Agroinform)
 • A szemes kukorica vetésterülete évről évre kis mértékben csökken ugyan, de jelenőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2017-ben is 1 millió hektár feletti termőterületről takarítottak be termést a gazdálkodók. Az országos termésátlag 6,66 t/ha, a megyénkénti átlagok 4,90-8,08 t/ha között alakultak. (Agrárágazat)
 • A hétvégi spanyolországi viharok leghevesebb szupercellája és a benne kialakult tornádó épp a spanyol zöldségtermesztés központi területén vonult keresztül. A tornádó több millió eurós kárt okozott. (Magro)
 • Bár a húsvéti ünnepekig még bő két hónap van hátra, a magyar juhtenyésztők már lázasan készülnek a bárányok egyik legfontosabb szezonjaként ismert időszakra. Élénk keresletre és áremelkedésre számítanak a külpiacokon. (Agrotrend)

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb agrárhírekről kövesse a Gazdahelyet facebookon és iratkozzon fel hírlevelemre is!

 

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .