• A Miniszterelnökség enyhített a fiatal gazda támogatások szankciórendszerén. A kormány elkötelezett az ifjú agrárvállalkozók támogatása mellett, ezért a Miniszterelnökség több, az ÚMVP időszak alatt meghirdetett, a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására vonatkozó jogcímrendelet módosításáról döntött. (Magyar Államkincstár)
 • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette az – agrárcégeket érintő – egyszerűsített foglalkoztatás 2018-ban érvényes szabályairól szóló tájékoztatóját. (NAV)
 • Jövedelempótló támogatást igényelhetnek a fóliasátras károsultak. A NAK kezdeményezése nyomán az agrártárca jövedelempótló támogatást ad a 2017. októberi viharban megrongálódott fóliasátrak kárai után az érintett gazdálkodók számára. (NAK)
 • FONTOS HATÁRIDŐ: Nitrát adatszolgáltatás március 31-ig! (Gazdahely)
 • Amerikai kabóca tizedeli a somogyi szőlőket. A járvány több mint 400 gazda területét érinti a megyében. A Nébih utasításai alapján a gazdáknak a fertőzött tőkéket ki kell vágniuk és el kell égetniük. (Kapospont)
 • Egyre több olyan traktort használnak az Egyesült Államokban, amelyek működtetéséhez nem kell vezető és nincsen rajtuk fülke sem. Magyarországon egyelőre az úgynevezett automata kormányzás terjed, amely pontosabb üzemeltetést tesz lehetővé, de itt még szükség van kezelőre a vezetőfülkében. Az automata kormányrendszer akár 10 százalékkal is drágíthatja egy-egy új munkagép árát, de a tapasztalatok szerint nőhet a hatékonyság. (Agrárszektor)
 • A korábbi iránymutatástól eltérően az Európai Bizottság állásfoglalása szerint a csávázott vetőmag alkalmazása sem megengedett a zöldítés során EFA-ként elszámolni kívánt táblaszintű területeken, mivel annak elvetésével a magra juttatott növényvédő szer aktivizálódik és ugyanúgy jelen lesz a területen. (Agronapló)
 • Az Országos Vadgazdálkodási Alap 2017. évi pályázati felhívására mintegy 836 millió forint összegű kérelem érkezett a vadászkamarához. A döntések még az év elején várhatóak. (NAK)
 • Az országban 200 ezer hektár zártkert van és az osztatlan közös tulajdonok révén 5-6 millió tulajdonos is érintett lehet – ezért is fontos a Zártkert program, amelyben idén az önkormányzatok elsősorban a zártkerti területek infrastruktúra fejlesztésére pályázhatnak. (napi.hu)
 • Két új pályázati felhívást is meghirdet a Vidékfejlesztési Programban a Miniszterelnökség, összesen 39 milliárd forint keretösszegben. Mindkét pályázatra várhatóan 2018 februárjának második felétől nyújthatják be a kérelmeket az érdeklődők. (Frissmédia)
 • Új határidőre kell figyelniük az anyatehén tartóknak. Január 31-re módosul az anyatehéntartás támogatási jogcímnél a szaporítási esemény bejelentése. (Marhalevél.hu)
 • A gazdálkodási napló adattartalmának benyújtása vonatkozásában hiánypótlásnak helye nincs és a fenti határidő jogvesztő hatályú! (Gazdahely)
 • Elégedettek a gazdák az ősszel elvetett növények eddigi fejlődésével: a búza-, az ősziárpa-, valamint a repcetáblák jó állapotban várják a kemény hideget. (FEOL)
 • Országos rekorder lett Nagy Zoltán fábiánsebestyéni kertész. Egyhektáros üvegházában négyzetméterenként 78,4 kilogramm paradicsomot termesztett. Ilyen eredményt még senki nem ért el Magyarországon. (delmagyar.hu)
 • Kevesebb az egyéni gazda, több a gazdasági társaság. Nemrégiben jelent meg a statisztikai hivatal friss kiadványa, mely a hazai mezőgazdaság regionális különbségeit hasonlítja össze. (TEOL)
 • A gazdálkodás során a termelő egyik legfontosabb feladata növényeinek megfigyelése. Amikor növényvédelmi problémával szembesül és a kémiai növényvédelem már nem elkerülhető, fontos, hogy a leginkább megfelelő és hatásos növényvédő szert válassza a termelő, mellyel megalapozhatja az okszerű növényvédelmi tevékenységét. (Agrotrend)
 • A mezőgazdasági vontatókkal kapcsolatban nincsenek extra elvárások. Ugyanúgy, mint ahogy például egy teherautónál, a vontatónál is kell lenni helyzetjelzőnek, tompított és országúti fényszórónak, valamint a féklámpa mellett irányjelzőnek. (BEOL)
 • 2018 elején lezárul a német Bayer és az amerikai óriásvállalat, a Monsanto fúziója. Ennek következtében a környezet és a társadalom iránt jobban elkötelezett, európaibb szemléletű világcég viheti majd a prímet a vegyipari beszállítók piacán. (Agrárszektor)
 • A talajok romlása a világszinten problémát jelent, ezen változtatna a barnaforradalom. Az ENSZ 2015-ös jelentése szerint ugyanis a Föld összes talajának 33 százaléka szenvedett el valamilyen fokú károsodást, bár ennek a helytelen szántási technológiákon kívül számos oka van. Miután az USA-ban elkezdett terjedni a no till technológia, a termőföld eróziója közel negyven százalékkal csökkent 1982 és 1997 között. (Magro)
 • Egy új Fusarium faj jelent meg a kukoricában Magyarországon. A fuzáriumos megbetegedések napjainkban is a legnagyobb problémát okozzák a kukoricát termesztő gazdáknak. (Agrofórum)

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb agrárhírekről kövesse a Gazdahelyet facebookon és iratkozzon fel hírlevelemre is!
Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .