Az Országos Hagyma Terméktanács a gazdák tapasztalataira is számít, hogy ismét népszerűvé tegyék a vöröshagyma termesztést. A cél a termőterület növelése, hiszen a korábbi 6ezer hektár helyett ma már csak 1500 hektáron folyik a makói hagyma termesztése.

A Hagyma Terméktanács a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtól jutott a már-már feledésbe merült hagymafajták vetőmagjaihoz. A kísérleti vetés eredményeit betakarítás után fajtabemutatón mutatták be, melyre helyi termelőket hívtak meg.

Vöröshagyma-fajtabemutató Makón. Fotó: Szabó Imre (delmagyar.hu)
Vöröshagyma-fajtabemutató Makón. Fotó: Szabó Imre (delmagyar.hu)

“A cél az, hogy ezeknek a fajtáknak a felhasználásával, a gazdák személyes tapasztalataival sikerüljön versenyképessé fejleszteni a hagymatermesztést”– mondta a bemutatón Milotay Péter, a NAIK kutatási osztályvezetője.

Fekete János, a Hagyma Terméktanács elnöke szerint, ha lesz olyan makói vöröshagyma, ami már ad 4-500 mázsát egy hektáron, megfordulhat a mostani negatív trend. Ehhez persze más is kell, például az öntözhető területek növelése – ezek a fajták ugyanis igénylik a vizet.

Forrás: delmagyar.hu
A makói hagyma jövője a tét

További érdekes cikkek:

Cimke:     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás