Így csinálja a másodvetést, hogy ne bukjon támogatást!

(Névjegyzéki szaktanácsadóként még tavasszal részt vettem az Egységes kérelem képzésen. A részt vevők listáját és elérhetőségeiket a NAK is közzétette ITT.)

Megtörtént a gabonák és repce aratása, sokan kerestek meg a héten az ’ökológiai jelentőségű másodvetés’ kapcsán kérdéseikkel. Így ebben a cikkben összegyűjtöttem, minden fontos infót, hogy ne bukjon el egy fillér támogatást sem!

 

Az ’ökológiai jelentőségű másodvetés’ (EFA másodvetés) a Zöldítés gyakorlatában meghatározott fogalom. A gazdálkodó bármelyik, a MePAR-ban támogatható területként nyilvántartott tábláján megvalósítható.

Lássuk tehát, mik a főszabályok ezeknél a másodvetéseknél:

  • Nem számít 1:1-ben ökológiai jelentőségű területnek (EFA-nak). A parlagon hagyott területtel ellenben az ökológiai jelentőségű másodvetés csak 0,3-as szorzóval súlyozott, azaz 10 hektár másodvetés csak 3 hektár EFA-nak minősül. (Emlékeztetőül: az összes támogatott terület 5%-a kell, hogy EFA terület legyen!)
  • Minimum 2 faj keverékéből álló zöldtrágya vagy téli takarónövény lehet EFA másodvetés. (*Az elszámolható fajok listáját a cikk alatt apróbetűvel felsoroltam!)
  • Az egységes kérelem beadásakor már a tervezett vetés időpontját, helyét és méretét jelölnie kellett, most ne felejtse el, hogy a tényleges vetés után 15 nappal be kell jelenteni a kérelem felületén.
  • Az EFA másodvetést legkésőbb október 1-ig el kell vetni!
  • Minimum 60 napig jelen kell lennie a földterületen. (Nem tárcsázható be előbb, erre a képzésen külön fel is hívták a figyelmünket, hogy akár a bejelentett tényleges vetés időpontja után az 59. napon is kimehetnek ellenőrizni! Ha akkor friss szántást találnak a területen, bukja a támogatást.)
  • A vetéstől a leforgatásig tilos a növényvédőszer használata ezeken a parcellákon, beleértve a csávázószert is! (Nem vethetünk EFA másodvetésként csávázott vetőmagot.)
  • Nemcsak a vetést, hanem a beforgatást is be kell jelenteni a kérelem felületén, szintén 15 napon belül.

Ezeken kívül fontos lehet még tudni, hogy nem kötelező minősített, fémzárolt vetőmagot használni!

Az se nagy tragédia, ha nem a kérelem beadásakor megadott táblában kerül elvetésre ténylegesen a zöldtrágya. A tényleges vetés az eredeti tervezettől eltérő helyen is megvalósulhat, de figyelemmel kell lenni arra, hogy annak nagysága csökkenhet (az 5% EFA határig), azonban nem növekedhet. Ha az egységes kérelemben bejelentetthez képest nagyobb mértékű másodvetés valósul meg, úgy azon EFA másodvetésként csak az eredeti nagyságú területet szabad bejelenteni, a többlet másodvetést külön táblaként, hagyományos másodvetésként szükséges bejelenteni.

A növényvédőszer tilalomra vonatkozólag a beadáskor nyilatkozni kellett, hogy betartja a gazdálkodó. Ennek tényét pedig a gazdálkodási napló ide vonatkozó lapjainak szakszerű vezetésével igazolhatja a helyszíni ellenőrzés során. Így a GN01, GN06, GN07, GN19 és amennyiben releváns, a GN17 és GN18 betétlapjait kell bemutatni az ellenőröknek, valamint 5 évig meg kell azt őrizni!

 

(*Elszámolható fajok listája: lóbab, szegletes lednek, takarmánybükköny, hajdina, facélia, alexandriai here, cirok, kerti zsázsa, fehérvirágú csillagfürt, sárga virágú csillagfürt, kék virágú csillagfürt, édes csillagfürt, somkóró, perzsahere, vöröshere, fehérhere, korcshere, szöszösbükköny, bíborhere, olaszperje, olajretek, fehérmustár, takarmányrepce, zöld rozs (beszántás kalászolás előtt), sziki kender, négermag, abesszin vagy etiópiai mustár, fekete zab, pannonbükköny, len, takarmánybaltacim, meliorációs retek)

 

Ha egyéb felmerülő kérdése van írja meg nekem itt, vagy facebookon!

Ossza meg Gazdatársaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .